Posilujte svoji imunitu nejen proti koronaviru

V posledních dnech nás zcela ochromil pouze pár desítek nanometrů velký koronavirus, který stojí za onemocněním COVID 19 a kvůli němuž byla zavedena opatření, která zcela jistě v naší republice nemají obdoby. Pevně věřím, že toto nelehké období společně překonáme. 

V tomto příspěvku jsem sepsala pár rad, jak zlepšit svoji imunitu. V žádném případě však neexistuje žádná „koronavirová dieta“, která by nás před tímto závažným onemocněním dokázala chránit. 

Ovšem dle současných zpráv a informací se koronavirus šíří tak dobře, jelikož minimum z nás má dobře připravený svůj imunitní systém, čím více lidí bude mít dobrou imunitu, tím hůř se virus bude prosazovat. 

Základem je vyvážená a pestrá strava

Základem by samozřejmě měla být vyvážená a pestrá strava s dostatkem kvalitních bílkovin, zdravých tuků a optimálním přísunem ovoce a zeleniny. Pro správné fungování imunity je osvědčený vitamín C a také minerální látky zinek a selen, které se vyskytují v nejvyšší míře v mase a ořeších.

Pokud je momentálně náš výběr kvalitní stravy bohaté na vitaminy v jídelníčku omezený, pomoci nám mohou být i vitaminy v tabletách. Osvědčené v posilování imunity jsou např. pangaminové tablety neboli pivovarské kvasnice, které jsou velkým zdrojem vitamínů skupiny B. Pomoc také mohou nenasycené mastné kyseliny, v praxi se jedná o jedná o lžíci např. rybího oleje denně. Omega 3 mastné kyseliny podporují nespecifickou imunitní odpověď, která je důležitá u různých virových nákazách.

Nezapomínat bychom neměli ovšem ani na naši střevní mikroflóru, na nejdůležitější imunitní orgán v lidském těle. Ovoce, kvašená zelenina nebo zakysané ml. výrobky, to jsou příklady potravin, kterými se dá střevní mikroflóra podpořit. Naopak bílého cukru a uzenin bychom měli konzumovat co nejméně.

Na co se dále zaměřit?

Mysleme také na kvalitní spánek, jelikož nevyspalí lidé mají horší imunitní odpověď. 

Negativní vliv na obranyschopnost má také kouření nebo nadměrné pití alkoholu. Neprospívá také pobyt v přetopených místnostech. 

Zkusme si v tomto nelehkém období také nestresovat a zkusit pobývat alespoň chvíli na sluníčku a na čerstvém vzduchu, vyvarovat se větší skupině lidí a také omezit návštěvy u starších lidí.  

Opomínat bychom také neměli na pravidelnou pohybovou aktivitu, být v karanténě neznamená prosedět celý den s brambůrkami u televize, ale využít např. nejrůznější online cvičení, kterýma se to na internetu po uzavření fitness center jen hemží. Výhodou je také, že většinu jsou také zadarmo. 

 

Závěrem bych vás chtěla poprosit po přečtení tohoto článku se řídit zdravým rozumem, není nutné ihned vzít lékárny útokem, vy, co jste doteď zdravému životnímu stylu příliš nedali, určitě vám nepomůže jednodenní kůra probiotiky či nadopování se rybím tukem. Stále ale zastávám názor, že raději začít teď, než se tvářit, že pro sebe již nic udělat nemohu.  

Budu ráda i za vaše rady a tipy, jak si posilujete imunitu také vy.

Dagmar Mušková
Author: Dagmar Mušková

Další články

Kontaktujte mě

Ráda Vám poskytnu více informací
k nabízeným službám