Množství vitamínu C v ovoci a zelenině

V současné době je nám doporučeno zvýšit příjem vitaminu C a podpořit tak svoji imunitu. Ve kterých potravinách se vitamin C, ale nachází v nejvyšším množství? A opravdu je ho nejvyšší množství v citrusových plodech?

Jakou roli hraje vitamín C v našem organismu?

Vitamin C hraje v našem organizmu nespočet rolí. Je to významný silný antioxidant, je nezbytný při tvorbě kolagenu a také zajišťuje pružnosti cév, kostí, ale také zubů. Je také potřebný při vstřebávání železa. Člověk oproti většině živočichů si ho neumí vytvořit a proto ho musíme přijímat v potravě.
Chcete-li vitamín C správně využít, je vhodné ho konzumovat přímo ve formě ovoce a zeleniny. Doporučenou denní dávkou vitamínu C je 75 mg. Na jeho využitelnosti se můžeme podílet sami na základě správné přípravy či konzumace daných pokrmů. Ideální je konzumace v syrovém stavu. Čím více budete zahřívat a vařit, tím větší ztráty vitamínu C budou.
 
Vitamín C na 100 g ve vybraném ovoci a zelenině:
  • Šípky 747 mg, 180 kcal
  • Černý rybíz 166 mg, 79 kcal
  • Kiwi 71 mg, 65 kcal
  • Jahody 67 mg, 35 kcal
  • Pomeranč 51 mg vitaminu C, 50 kcal
  • Citron 49 mg, 36 kcal
  • Grep 43 mg, 42 kcal
  • Maliny 24 mg, 61 kcal
  • Borůvky 16 mg, 54 kcal
  • Banán 11 mg, 94 kcal
  • Paprika 150 mg, 29 kcal
  • Křen 120 mg, 75 kcal
  • Brokolice 114 mg, 38 kcal
  • Kapusta 70 mg, 48 kcal
  • Květák 69 mg, 30 kcal
  • Pažitka 56 mg, 46 kcal
  • Zelí bílé 39 mg, 38 kcal
  • Rajčata 25 mg, 22 kcal
  • Okurka 10 mg, 14 kcal
  • Brambory 20 mg, 76 kcal
  • Mrkev 6 mg, 35 kcal
Dagmar Pifková
Author: Dagmar Pifková

Další články

Kontaktujte mě

Ráda Vám poskytnu více informací
k nabízeným službám