Pesto z medvědího česneku - jako lék i na talíř
Medvědí česnek si můžete nasbírat časně zjara, ještě předtím, než se olistí stromy. Najdete ho v lužních a listnatých lesích. Poznáte ho tak, že když ho promnete mezi prsty, uvolní se česneková vůně.
Všechny byliny, které se dají na jaře v přírodě nasbírat, mají velkou sílu a jsou pro lidské tělo velkým přínosem. Obsahují totiž plno vitaminů a minerálních látek. Nejinak je to v případě medvědího česneku. Ten obsahuje vitaminy A, B, C, železo, zinek, hořčík, vápník a další. Díky této silné kombinaci je tato léčivka přírodním antibiotikem, antimykotikem a také působí antibakteriálně.
Pokud jste kouzlu medvědího česneku ještě nepropadli, je na čase to napravit. V kuchyni s ním nemůžete šlápnout vedle, dá se použít na několik způsobů -jako čerstvá bylina i na tepelné zpracování.
My si ukážeme, jak si jednoduše připravit chutné domácí pesto. Budeme k tomu potřebovat natrhaný medvědí česnek, olivový olej a sůl.
Lístky česneku omyjeme, nožem nasekáme na kousky a tyčovým mixérem rozmixujeme. Přidáme sůl, olej a zamícháme. Posléze dáme do skleničky a uzavřeme. Uchováváme v lednici, kde vydrží do příští sezóny.
Do pesta z medvědího česneku můžete přidat dle chuti i různé semínka nebo oříšky.
Dobrou chuť!