Jak se přes Vánoce netrápit výčitkami z jídla – TOP 5 tipů

Znáte to, dieta střídá dietu a s blížícími se svátky pomalu přichází i obavy z neodbytné tety s  třetím nášupem bramborového salátu. Spolu s přeplněným břichem po večeři mohou přijít pocity výčitek, studu a zklamání sebe sama. Pojďme se dnes společně podívat, jak si letošní Vánoce užít bez obav a nepříjemných pocitů z jídla.

1. Stanovte si cíle a očekávání 
Zkuste si letos stanovit několik mini vánoční stravovacích cílů, kterých byste chtěli na 24.12. dosáhnout.
- Vypili jste loni po vánoční večeři sami 5 piv ?
- Zajedli jste vánočního kapra večer u televize balíčkem chipsů ?

Zkuste to letos jinak:
Co kdybyste letos zkusili alkoholu o Vánocích ubrat. Zkuste si např. pivo nalévat pouze do skleničky na víno nebo do jakékoliv "třetinkové" skleničky na stopce. Uvidíte, že si pivo více vychutnáte a zkonzumujete ho méně – vychutnávejte, jako by stálo půl litru piva 100Kč 

Vyměňte balíček chipsů a pytlík buráků u televize po Vánoční večeři za pestrý talíř s nakrájeným ovocem, které máte rádi (mandarinka, pomelo, kiwi, pomeranč..). Určitě Vás hezky zasytí a osvěží a nebude Vám po něm těžko jako po slaných nezdravostech.  

Při tvorbě buďte konkrétní, upřímní a vyhněte se příliš obecným cílům.
Příklad nereálného cíle: “Letos si nedám ani jeden kousek cukroví.”
Příklad reálného cíle: “Letos na Vánoce si nachystám menší talířek cukroví ke kávě, které si bez výčitek vychutnám.”
S každým takto splněným mini cílem na sebe budete hrdí.

2. Nebojte se říci NE
S Vánoci se neodmyslitelně pojí návštěvy u rodiny a přátel. Spolu s nabízeným pohoštěním mohou přicházet pocity obav, že naše blízké urazíme, budeme působit neslušně nebo jinak narušíme Vánoční pohodu. Pokud je pro Vás taková situace náročná, pojďme se společně podívat na pár tipů, jak se asertivně zastat sebe a svých pocitů.


Začněte pozitivně a pochvalte hostitele:
“To vypadá báječně”
Buďte pozorní a všímavý: “To zdobení perníčků muselo dát spoustu práce!”
Držte se svého stanoviska: “Rád/a bych si kousek dal/a, ale už se cítím velmi plný/á a další kousek se už do mě ani nevejde.”

3. Bez zlatého prasátka to jde taky
Zvyky a tradice jsou krásnou součástí naší kultury. Pojďme si, ale přiznat, že zlaté prasátko opravdu neuvidíte a celodenní hladovka by Vám mohla přinést více škody než užitku. Abyste se vyhnuli večernímu přejídání, naplánujte si během dne vyvážená jídla s dostatkem bílkovin a vlákniny. Večer nebudete hladoví a budete mít menší chuť na sladké nebo slané.


4. Pozor na uzobávání 
Při přípravě jídla se snažte příliš často neochutnávat. Při tzv. „uždibování“ máte malou kontrolu a přehled nad množstvím jídla, které jste už snědli. Mohlo by Vás velmi překvapit, kolik kalorii tak během dne sezobete a stále se necítíte sytí.

5. Více vychutnávejte - vědomé jedení
Inspirujte se principy mindfulness a z něj vycházejícího mindful eating (= vědomého jedení). O co jde?
Moderní doba je typická rychlým tempem, tlakem na výkon a efektivitu. Mindfull eating  nás učí si jídlo vychutnat, věnovat mu pozornost a vnímat všechny chutě vědomě.
Pro začátek při jídle vypněte televizi a odložte mobil. Cukroví si nachystejte na pěkný talířek, připravte si k němu například kávu nebo horké kakao.
Zkuste každý kousek cukroví, který jste si nachystali sníst tak pomalu, jak jen dokážete. Vnímejte vůni, chuť i strukturu jakou má.

Závěrem
Nezapomeňte, že každý malý úspěch je potřeba oslavit. Nebojte se pochválit a nebýt na sebe naopak příliš přísní. Po jednom dni se Vaše celoroční snaha jistě nepokazí. Stejně tak jako ještě nikdo nezhubnul po jednom salátu, tak nikdo nepřibral po jedné krabičce cukroví.

 

Tereza Lunerová
Author: Tereza Lunerová

Další články

Kontaktujte mě

Ráda Vám poskytnu více informací
k nabízeným službám