Máme se bát nízké hladiny vitamínu B12?

Na tuto otázku jsem začala hledat odpovědi zhruba před čtyřmi lety, a to z důvodu zhoršujícího se mého zdravotního stavu. 

Ačkoli denní potřeba tohoto vitamínu není vysoká a tělo potřebuje velmi malé dávky, velká část populace trpí jeho nedostatkem, ať již z důvodu nedostatečné výživy nebo kvůli poruchám jeho vstřebávání. Lidský organismus si nedokáže vitamin B12 sám vyrobit, a proto jej musí́ přijímat v potravě̌, kde je vázaný́ na živočišné bílkoviny. V potravinách rostlinného původu se vyskytuje pouze v případě, pokud byly vyrobeny pomocí mikrobiální́ fermentace. Jde například o kyselé zelí nebo sójový tempeh.

Doporučená denní dávka není nikterak vysoká, pro dospělého jedince se udává se kolem 2,4 μg. Jednoduchý přehled přináším také ve stručné infografice.  

Denní dávka vitamínu B12

Nedostatek tohoto vitamínu se projevuje nespecifickými příznaky a projevy. Nutno podotknout, že se nemusí projevovat vždy všechny. U mě se nedostatek vitamínu B12 začal projevovat velkou únavou, dušností, zejména při námaze, až̌ jsme téměř̌ i při normální chůzi téměř omdlela.  Naštěstí se na moji nízkou dávku tohoto vitamínu přišlo ihned po odběru krve a mohla jsem se začít léčit.

Mezi nejčastější projevy nedostatku vitamínu B12 patří:

  • Nedostatek energie.
  • Mdloby a únava.
  • Zvýšená srdeční frekvence.
  • Ztráta chuti k jídlu.
  • Chudokrevnost.
  • Zapomnětlivost a poruchy nálad.
  • Třes a mravenčení.
  • Lesklý, vyhlazený jazyk.

Projevy deficitu vitamínu B12
I když jsem vystudovaný́ nutriční terapeut, tak mě tato diagnóza velmi překvapila, jelikož potraviny živočišného původu mi ve stravě opravdu nechybí. Léčba není nikterak složitá, v první řadě Vám podá B12 injekčně (intramuskulárně) a poté je důležitý přijít na důvod nízké hladiny tohoto nezbytného vitamínu.

Víte, jaké jsou hlavní funkce vitamínu B12 v lidském organismu?

Funkce vitamínu B12

Jak z infografiky vyplývá vitamín B12 je nezbytný vitamín, který je rozhodující pro mnoho životně nezbytných metabolických a hormonálních funkcí (až 100 funkcí denně). 

Dagmar Mušková
Author: Dagmar Mušková

Další články

Kontaktujte mě

Ráda Vám poskytnu více informací
k nabízeným službám