Množství vitamínu C v ovoci a zelenině
V současné době je nám doporučeno zvýšit příjem vitaminu C a podpořit tak svoji imunitu. Ve kterých potravinách se vitamin C, ale nachází v nejvyšším množství? A opravdu je ho nejvyšší množství v citrusových plodech?
Jakou roli hraje vitamín C v našem organismu?
Vitamin C hraje v našem organizmu nespočet rolí. Je to významný silný antioxidant, je nezbytný při tvorbě kolagenu a také zajišťuje pružnosti cév, kostí, ale také zubů. Je také potřebný při vstřebávání železa. Člověk oproti většině živočichů si ho neumí vytvořit a proto ho musíme přijímat v potravě.
Chcete-li vitamín C správně využít, je vhodné ho konzumovat přímo ve formě ovoce a zeleniny. Doporučenou denní dávkou vitamínu C je 75 mg. Na jeho využitelnosti se můžeme podílet sami na základě správné přípravy či konzumace daných pokrmů. Ideální je konzumace v syrovém stavu. Čím více budete zahřívat a vařit, tím větší ztráty vitamínu C budou.
Vitamín C na 100 g ve vybraném ovoci a zelenině:
- Šípky 747 mg, 180 kcal
- Černý rybíz 166 mg, 79 kcal
- Kiwi 71 mg, 65 kcal
- Jahody 67 mg, 35 kcal
- Pomeranč 51 mg vitaminu C, 50 kcal
- Citron 49 mg, 36 kcal
- Grep 43 mg, 42 kcal
- Maliny 24 mg, 61 kcal
- Borůvky 16 mg, 54 kcal
- Banán 11 mg, 94 kcal
- Paprika 150 mg, 29 kcal
- Křen 120 mg, 75 kcal
- Brokolice 114 mg, 38 kcal
- Kapusta 70 mg, 48 kcal
- Květák 69 mg, 30 kcal
- Pažitka 56 mg, 46 kcal
- Zelí bílé 39 mg, 38 kcal
- Rajčata 25 mg, 22 kcal
- Okurka 10 mg, 14 kcal
- Brambory 20 mg, 76 kcal
- Mrkev 6 mg, 35 kcal