Co se skrývá pod “skořápkou”? Posvítila jsme si na velikonoční vajíčka.

Nadcházející Velikonoce mě inspirovaly, abych vám sdělila jakou hodnotnou a výživnou potravinu budete mít pravděpodobně další dny na talíři. Naopak malým koledníkům se určitě rozzáří oči, až místo klasického obarveného vejce dostanou výslužkou vejce čokoládové

Z hlediska nutričních hodnot vyhrává na plné čáře klasické slepičí vajíčko. Pokud budete chtít potěšit své ratolesti čokoládovou nadílkou, vždy si dávejte pozor, zda je vajíčko opravdu z čokolády a nejedná se jen o pochoutku či cukrovinku.
 
Odradit vás může také nezvykle nízká cena. Vyplatí se také číst si obaly, na prvním místě by měla být vždy čokoláda nikoliv rostlinný tuk.
 

Co zajímavého se můžete ještě dočíst?

  • Domácí vajíčka oproti velkochovu obsahují 3x více vitamínu A, 2x více omega-3 mastných kyselin, 7x více beta-karotenu a 6x více vitaminu D.
  • Vývoj vajíčka trvá 24 až 26 hodin. Jakmile jej vejce položí, vývoj nového vajíčka obvykle začíná do 30 minut. Slepice snese v závislosti na plemeni 200 - 325 vajec ročně.
  • Slepičí strava určuje barvu žloutku. Někteří producenti krmí slepičky nastrouhanou mrkví či kukuřicí, aby jejich slepice snášely vejce jasnějšími žloutky.
  • Existuje několik důvodů, proč jíme slepičí vejce namísto kachen nebo krůt. Slepice kladou více vajec, potřebují méně prostoru a nemají tak silné mateřské instinkty jako krůty a kachny, což usnadňuje sběr vajec.
  • Jíst syrová vejce vám nepomůže vybudovat svaly. Pouze 51% bílkovin v syrových vejcích je stravitelných, zatímco ve vařených vejcích jsou stravitelné 91% bílkovin.
  • Starší vejce mají větší vzduchové buňky, a tak jsou mnohem snáze loupatelná než čerstvá vejce.
  • Vejce obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin, což jsou aminokyseliny, které si naše tělo neumí vytvořit a musíme je tak přijímat potravou.
  • Vejce jsou bohatá na cholin, který podporuje normální buněčnou aktivitu. Tato látka je nesmírně důležitá pro činnost mozku.
  • Vejce jsou přirozeně bezlepková, vždy byly a vždy budou.
Dagmar Pifková
Author: Dagmar Pifková

Další články

Kontaktujte mě

Ráda Vám poskytnu více informací
k nabízeným službám